Użyj menu ustawień zaplanowanej pozycji w Programie, aby zarządzać sprzedażą, komunikować się z uczestnikami, eksportować informacje o gościach i uzyskiwać dostęp do narzędzi przeznaczonych dla danego wydarzenia. Wyjaśnienie statusów Programu i informacji, kiedy mają zastosowanie, znajdziesz w artykule Wyjaśnienie układu Programu i statusów wydarzeń.
- Wybierz Program z menu głównego.
- Znajdź zaplanowaną pozycję wydarzenia, którą chcesz zarządzać.
- Kliknij przycisk
przy tej pozycji.
Dostępne działania zależą od statusu wydarzenia i historii rezerwacji.
Wyświetl statystyki wydarzenia
Kliknij Statystyki, aby otworzyć stronę Statystyki z wcześniej zdefiniowanymi filtrami dla wybranego wydarzenia. Filtruje ona wydarzenie i ustawia kalendarz na „Cały czas”. Dzięki temu uzyskasz pełny wgląd wyłącznie w dane tego wydarzenia.
Udostępnij zaplanowane wydarzenie
Kliknij Udostępnij, aby otworzyć opcje udostępniania. Zapewniają one te same funkcje udostępniania, które są dostępne podczas udostępniania Wydarzenia, ale wygenerowany tutaj krótki link prowadzi bezpośrednio do finalizacji zakupu dla zaplanowanej daty tego wydarzenia.
Użyj tej opcji, gdy udostępniasz link do finalizacji zakupu w mediach społecznościowych.
Informacje o opcjach udostępniania na poziomie wydarzenia, w tym o współgospodarzach, linkach śledzących i widżetach wydarzenia, znajdziesz w artykule Udostępnianie i osadzanie.
Otwórz weryfikację biletów
Kliknij Weryfikacja biletów, aby otworzyć stronę weryfikacji biletów. Dodaje ona dodatkowe ograniczenie skanera, dzięki któremu skanuje on tylko bilety wystawione na wybrane wydarzenie.
Instrukcje korzystania z tego narzędzia znajdziesz w artykule Weryfikacja biletów przy wejściu.
Eksportuj listę gości
Aby pobrać wystawione bilety i informacje o klientach jako plik PDF lub CSV, zapoznaj się z artykułem Eksportowanie listy gości z Programu.
Wyślij wiadomość do odbiorców wydarzenia
Aby wysłać wiadomość do klientów z potwierdzonymi rezerwacjami na wydarzenie, zapoznaj się z artykułem Wysyłanie wiadomości do odbiorców wydarzenia.
Otwórz lub zamknij sprzedaż
W zależności od statusu wydarzenia menu ustawień wyświetla Otwórz sprzedaż albo Zamknij sprzedaż.
Kliknij dostępny przycisk, aby zmienić status wydarzenia:
- Otwórz sprzedaż udostępnia wydarzenie do zakupu.
- Zamknij sprzedaż zamyka sprzedaż online.
Jeśli wydarzenie ma status Oczekujące, możesz zablokować miejsca przed rozpoczęciem sprzedaży. Informacje, jak to zrobić, znajdziesz w artykule Blokowanie miejsc.
Przeprowadź pełną edycję
Zaplanowane wydarzenie kwalifikuje się do pełnej edycji tylko wtedy, gdy spełnione są oba poniższe warunki:
- Ma status Oczekujące lub Sprzedaż zamknięta.
- Nie ma jeszcze żadnych rezerwacji.
Aby przeprowadzić pełną edycję, kliknij Edytuj w ustawieniach wydarzenia.
Jeśli opcja Edytuj nie jest dostępna:
- Sprawdź, czy wydarzenie ma status Sprzedaż zamknięta.
- Jeśli ma już status Sprzedaż zamknięta, a opcja Edytuj nadal nie jest dostępna, oznacza to, że złożono pierwsze zamówienie rezerwacji i wydarzenie nie kwalifikuje się już do pełnej edycji.
- Kliknij zamiast tego Ustawienia, aby wprowadzić ograniczone zmiany w ustawieniach zaplanowanego wydarzenia.
Opis pierwotnego procesu planowania znajdziesz w artykule Planowanie wydarzenia w Programie.
Anuluj wydarzenie
Aby anulować zaplanowane wydarzenie, najpierw zmień jego status na Zamknij sprzedaż, aby pojawił się przycisk Anuluj. Pełny przewodnik anulowania krok po kroku, w tym informacje o powiadomieniach klientów i zwrotach środków, znajdziesz w artykule Anulowanie wydarzenia.
Jeśli to możliwe, zmień termin wydarzenia, zamiast je anulować. Entase obsługuje łatwą zmianę terminu jednym kliknięciem: bilety są ponownie weryfikowane dla nowej daty, a uczestnicy otrzymują powiadomienie o zmianie.