# Vytváranie a správa vlastných rolí

> Vytvárajte vlastné roly, vyberajte ich oprávnenia, priraďujte ich členom tímu a zistite, kto môže spravovať roly.

Vytvorte vlastné roly, aby ste členom tímu poskytli prispôsobenú sadu oprávnení. Členov tímu a vlastné roly môžu spravovať iba členovia, ktorým je priamo priradená systémová rola **Administrátor**.

## Otvorenie karty Roly

1. Otvorte stránku **Tím**.
2. Vyberte kartu **Roly**. Na karte **Členovia** spravujete používateľov; postup nájdete v článku o [správe tímu](/organizers/team/team-management-overview.md).

Karta Roly predvolene uvádza štyri systémové roly:

- Uvádzač
- Pokladník
- Moderátor
- Administrátor

Systémové roly sú zachované a nemožno ich upravovať. Môžete si zobraziť ich oprávnenia, ale nemôžete ich upravovať ani odstrániť.

Vysvetlenie dostupných oprávnení a prístupu, ktorý poskytujú, nájdete v článku o [rolách a oprávneniach](/organizers/team/roles-and-permissions.md).

## Pridanie vlastnej roly

1. Na karte Roly kliknite na tlačidlo pridania v pravom hornom rohu.
2. V kontextovom okne zadajte názov novej roly.
3. Voliteľne vyberte systémovú rolu v rozbaľovacom zozname **Vychádzať z**. Tým sa automaticky začiarknu oprávnenia danej systémovej roly.
4. Začiarknutím alebo zrušením začiarknutia jednotlivých oprávnení upravte rolu.
5. Kliknite na **Uložiť**.

Vlastná rola sa pridá na kartu Roly.

## Úprava vlastnej roly

Vlastné roly majú tlačidlo tlačidlo úpravy a tlačidlo **Odstrániť**.

1. Pri vlastnej role kliknite na tlačidlo úpravy.
2. V kontextovom okne zmeňte názov roly alebo začiarknite či zrušte začiarknutie jej oprávnení.
3. Kliknite na **Uložiť**.

## Zobrazenie systémovej roly

Systémové roly majú iba tlačidlo tlačidlo zobrazenia.

1. Pri systémovej role kliknite na tlačidlo zobrazenia.
2. Skontrolujte jej oprávnenia v kontextovom okne.

Všetky vstupy vrátane začiarkavacích políčok oprávnení sú zakázané. Toto zobrazenie je len na čítanie.

## Odstránenie vlastnej roly

Pri vlastnej role, ktorú chcete odstrániť, kliknite na **Odstrániť**. Systémové roly nemožno odstrániť.

## Priradenie vlastnej roly členovi tímu

Po vytvorení jednej alebo viacerých vlastných rolí sa zobrazia v rozbaľovacom zozname rolí člena. Vlastnú rolu môžete vybrať pri pridávaní člena tímu alebo zmene roly existujúceho člena. Ak chcete pridať člena alebo aktualizovať jeho rolu, postupujte podľa krokov v článku o [správe tímu](/organizers/team/team-management-overview.md).

## Prístup iba pre administrátorov

Členov tímu a vlastné roly môže spravovať iba systémová rola **Administrátor**. Vlastná rola vytvorená zo systémovej roly Administrátor túto možnosť nepreberá, aj keď sú jej oprávnenia založené na tejto role. Systémová rola Administrátor musí byť priradená priamo.
