# Vytváření a správa vlastních rolí

> Vytvářejte vlastní role, vybírejte jejich oprávnění, přiřazujte je členům týmu a zjistěte, kdo může role spravovat.

Vytvářejte vlastní role, abyste členům týmu poskytli přizpůsobenou sadu oprávnění. Pouze členové, kterým je přímo přiřazena systémová role **Správce**, mohou spravovat členy týmu a vlastní role.

## Otevření karty Role

1. Otevřete stránku **Tým**.
2. Vyberte kartu **Role**. Na kartě **Členové** spravujete uživatele; postup najdete v článku [správa týmu](/organizers/team/team-management-overview.md).

Karta Role ve výchozím nastavení uvádí čtyři systémové role:

- Uvaděč
- Pokladní
- Moderátor
- Správce

Systémové role jsou zachovány a nelze je upravovat. Můžete zobrazit jejich oprávnění, ale nemůžete je upravovat ani odstraňovat.

Vysvětlení dostupných oprávnění a přístupů, které poskytují, najdete v článku [role a oprávnění](/organizers/team/roles-and-permissions.md).

## Přidání vlastní role

1. Na kartě Role klikněte na tlačítko pro přidání v pravém horním rohu.
2. Ve vyskakovacím okně zadejte název nové role.
3. Volitelně vyberte systémovou roli v rozevíracím seznamu **Vycházet z**. Tím se automaticky zaškrtnou oprávnění této systémové role.
4. Zaškrtnutím nebo zrušením zaškrtnutí jednotlivých oprávnění upravte roli.
5. Klikněte na **Uložit**.

Vlastní role se přidá na kartu Role.

## Úprava vlastní role

Vlastní role mají tlačítko tlačítko pro úpravu a tlačítko **Odstranit**.

1. U vlastní role klikněte na tlačítko pro úpravu.
2. Ve vyskakovacím okně změňte název role nebo zaškrtněte či zrušte zaškrtnutí jejích oprávnění.
3. Klikněte na **Uložit**.

## Zobrazení systémové role

Systémové role mají pouze tlačítko tlačítko pro zobrazení.

1. U systémové role klikněte na tlačítko pro zobrazení.
2. Ve vyskakovacím okně zkontrolujte její oprávnění.

Všechny vstupy včetně zaškrtávacích políček oprávnění jsou zakázané. Toto zobrazení je pouze pro čtení.

## Odstranění vlastní role

U vlastní role, kterou chcete odebrat, klikněte na **Odstranit**. Systémové role nelze odstranit.

## Přiřazení vlastní role členovi týmu

Po vytvoření jedné nebo více vlastních rolí se zobrazí v rozevíracím seznamu rolí člena. Vlastní roli můžete vybrat při přidávání člena týmu nebo změně role stávajícího člena. Podle postupu v článku [správa týmu](/organizers/team/team-management-overview.md) přidejte člena nebo aktualizujte jeho roli.

## Přístup pouze pro správce

Pouze systémová role **Správce** může spravovat členy týmu a vlastní role. Vlastní role vytvořená ze systémové role Správce tuto možnost nezdědí, ani když jsou její oprávnění založena na této roli. Systémová role Správce musí být přiřazena přímo.
